რამდენად გემრიელი და ყველასათვის საყვარელი უნდა იყოს კოქტეილი, რომ მის პატივსაცემად დღესასწაული დადგეს? სწორედ ასეთი კოქტეილი აქვს პერუს – Pisco Sour
რომლის საპატივსაცემოდან 24 ივლისი “კოქტეილის დღე”-დ გამოცხადდა
ყოველწლიურად, ივლისის მეოთხე კვირას, პერუ აღნიშნავს ნაციონალურ პისკოს მჟავე დღეს, ქვეყანაში ყველაზე პოპულარული კოქტეილის დღეს, რომელიც მზადდება Pisco-ს ყურძნის არყისგან, რომელსაც პერუელები მე-16 საუკუნიდან სვამენ. დღესასწაული ოფიციალურად დაარსდა 1999 წლის მაისში.
გარკვეული პერიოდის განმავლობაში პერუსა და ჩილეს შორის კამათი იყო კოქტეილის წარმოშობის შესახებ. ორივე ქვეყანა ცნობილია და იყენებს ლიმონის მრავალფეროვნებას, რომელსაც კლასიკური ინგრედიენტის არომატი აქვს. მაგრამ დღეს არსებობს ოფიციალური დოკუმენტები, რომლებიც ადასტურებენ, რომ პისკოს სასმელის დაბადების ადგილი პერუა და, ამრიგად, სასმელი არის პერუს ეროვნული სასმელი, რომელიც 1988 წელს გამოცხადდა ქვეყნის ეროვნული მემკვიდრეობის ნაწილად.